Zapewne wymiana sterownika. W pl nikt tego nie naprawia niestety ....
Rozrząd w 1,2 TSI, czy są nadal problemy ?
Zwiń
X
-
Rozrząd w 1,2 TSI, czy są nadal problemy ?
Panowie mam pytanie jak wygląda sprawa problemów z rozrządem w 1,2 TSI ? Czytałem temat o 1,4 i widzę że nadal mimo modyfikacji zdarzaja się problemy z klekotaniem itp.
A co z 1,2 czy ma ktoś ten silnik po zmianach i potwierdza że usterka została wyeliminowana ?
Pytam bo mam chęć na ten silnik i sam nie wiem w co zainwestować czy może jednak brać 1,6 MPI i spokój.
-
-
:arrow: :arrow: :arrow: Problemy z rozrządem ??? http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/czy...uchow-rozrzadu :diabelski_usmiech
"Volkswagen zidentyfikował błąd produkcyjny będący przyczyną problemów z łańcuchami rozrządu. Nie ma jednak pewności, czy producent wykaże gest dobrej woli
Błąd produkcyjny dostawcy łańcuchów jest bezpośrednią przyczyną wydłużających się i przeskakujących łańcuchów rozrządu w silnikach TSI. Takiej odpowiedzi udzielił przedstawiciel Volkswagena podczas rozmowy z magazynem Auto Bild.
Osoba zajmująca się dbaniem o zachowanie odpowiedniego poziomu jakości aut VW – Frank Tuch powiedział, że zły łańcuch rozrządu w silnikach 1.4 TSI to wynik zbyt wysokiego marginesu tolerancji poziomu jakości. Dostawca problematycznych części zbyt optymistycznie określił czas graniczny zużycia łańcucha. Producent wadliwej części przetestował używane auto z silnikiem 1.4 TSI, test wykazał, że łańcuch zostawia na zębach drobne rysy, a dodatkowo powstają opiłki.
Łańcuch zużywa się, to nie podlega wątpliwości. Auta z wadliwym elementem stanowią niewielki procent w ogólnej produkcji. Po wykryciu wady części zostały zmodyfikowane, dzięki czemu problem w autach z nowym łańcuchem nie występuje. Wyciągnięte łańcuchy powodowały problemy, a także awarie silników
Jeśli masz samochód z wadliwym łańcuchem, bardzo ważne jest szybkie wykrycie problemu, dzięki czemu będzie można uniknąć poważnych awarii.
Problemy związane z łańcuchem występują też w innych modelach silników TSI: 1.2, 1.8, 2.0. W każdej jednostce problemy mogą być spowodowane przez różne przyczyny. W przypadku pierwszych jednostki 1.2 TSI, winna była pokrywa łańcucha. W silnikach 1.8 i 2.0 winę ponosił napinacz łańcucha, który był wymieniany w ramach akcji naprawczej – objęto nią 5000 samochodów. W jednostkach 1.8 i 2.0 EA888 problemy z łańcuchem rozrządu nigdy nie wystąpiły, silniki z tym oznaczeniem można było znaleźć w np. Golfie GTI."Załączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez piotrek_osAdamb ostatnio z brata 0II był w ASO i cos mu tam przy tym grzebali
Komentarz
-
-
marlej108, nie ma się co podniecać , wymieniony i teraz powinno być OK.
Aha, dla tego egzemplarza na podkładkę sterowania turbiną wraz z softem jest akcja serwisowa czy naprawcza (nie wiem jak to prawidłowo nazwać), ale ile aut jest nią objętych tego już nie wiem. Problem się objawiał brzęczeniem metalowym podczas "kopnięcia" pedału gazu na postoju. Problemy zostały usunięte przez serwis EMIDA w Krakowie na ul. Conrada bezproblemowo i dość sprawnie.
[ Dodano: Pią 24 Sie, 12 08:53 ]
marlej108, dodam jeszcze że to auto miało naprawianą skrzynię biegów przy przebiegu chyba 3000 km z powodu rzegotania podczas postoju. Uszkodzenie to się objawiło w zasadzie od samego początku.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
marlej108, nie da się wszystkiego przewidzieć, a koncerny nie są wstanie sprawdzić silnika w różnych warunkach użytkowania. Inaczej zachowuje się silnik przy aucie który jeździ codziennie po 60-100km, inaczej który jeździ codziennie po kilka km, a jeszcze inaczej ten który jeździ raz na tydzień. Ważne jest aby problemy zostały usunięte bezpłatnie i miały jakiś dłuższy okres gwarancji obostrzony przebiegiem powiedzmy 100kkm bez granicy czasowej.
[ Dodano: Pią 24 Sie, 12 09:05 ]
xtremesystems, pożyjemy zobaczymyOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBmarlej108, nie da się wszystkiego przewidzieć, a koncerny nie są wstanie sprawdzić silnika w różnych warunkach użytkowania. Inaczej zachowuje się silnik przy aucie który jeździ codziennie po 60-100km, inaczej który jeździ codziennie po kilka km, a jeszcze inaczej ten który jeździ raz na tydzień. Ważne jest aby problemy zostały usunięte bezpłatnie i miały jakiś dłuższy okres gwarancji obostrzony przebiegiem powiedzmy 100kkm bez granicy czasowej.
nikt mi tez nie wmowi, ze tak liczne "przygody" z problemami z tymi silnikami to cos naturalnego i choroby wieku dzieciecego... do diaska - ile moga trwac choroby wieku dzieciecego? rok??? dwa??? ale ciagle poprawki, poprawki poprawek itd... to jest wlasnie testowanie na klientach... ale skoro ludnosc kupuje to czemuzby nie :-))))
ps. poza tym w sumie to nie ma wybory prawda? w VAG w Europie jest tylko 1.6 i 1.4 - ktore sie ostaly... ale w nowych autach pewnie ich juz nie bedzie - i tak wesolo wszyscy beda mieli tsi - ja pewnie w koncu tez...
dobra, ale robie tutaj OT, wiec juz bede cicho jak myszka... ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108poza tym w sumie to nie ma wybory prawda? w VAG w Europie jest tylko 1.6 i 1.4 - ktore sie ostaly... ale w nowych autach pewnie ich juz nie bedzie. W O3 teoretycznie MPI może pozostać, ale tylko ze względu na LPG.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Może dodam od siebie. U siebie mam mały przebieg (nieco ponad 11 tys.) i jak do tej pory to nie miałem problemów z rozrządem (auto z produkcji 2011 roku). Podkładkę pod turbo miałem zrobioną w ramach akcji naprawczej, kiedy byłem na przeglądzie (auta od lutego 2012 mają już to poprawione). Dodatkowo wgrywają nowy soft, który m.in. poprawia zachowanie silnika na wolnych obrotach (brak tzw. falowania). I nie jest prawdą jak piszą co niektórzy, że co jakiś czas nowy soft (były 2 od 2009 roku).
W zaprzyjaźnionym ASO VW dowiedziałem się, że nie mieli jeszcze żadnej naprawy rozrządu w 1.2 TSI wyprodukowanym po czerwcu 2011 roku (ponoć VW usunął usterkę).
Ja bynajmniej nie mam (przynajmniej na razie :winkpowodów do narzekań na silnik 1.2TSI.
Golf VII TDI Variant
Komentarz
-
-
AdamB, czy nowy soft jest tym softem trudnym do zmiany (chipowania) w fabiach 1.2 tsi tak jest podobno, gdzieś ktoś tu opisywał, że ma z tym problem po zmianie softu.
marlej108, tu się z Tobą zgodzę...dla mnie też syf, i wygląda na to, że to nie jest przypadkowy egzemplarz tylko cała seria
dziżys...htp były już w fabiszonach...litości, to też nieudane silniki...
chyba faktycznie najlepiej jakby zostawili to 1.4 mpi, a dla tych co chcą trochę koksu więcej dołożyli turbo i by był taki mniejszy brat starego poczciwego 1.8t :P
Komentarz
-
-
Cos im nie zabardzo sie udaly te TSI z poczatku bylem ich wielkim zwolennikiem a teraz ...no coz juz taki pewny nie jestem na nowke moze i bym sie skusil ale na uzywke z 150k przebiegu juz niekoniecznie.
Ale fiat tez ma turbo np 1.4T i nic nie slychac o sypaniu sie ,
nowe turbo Opla i EB z Forda tez chyba wypadaja lepiej
VAG dal plame.
Na dzien dzisiejszy wybralbym(jesli wogole zdecydowalbym sie na turbo :roll: )
1.6EB Forda.Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
Komentarz